Nekpijn

Nekpijn

Een stijve nek. Moeite om het hoofd te draaien. Nekpijn kan mild zijn maar kan ook uw leven bepalen. Met chiropractische correcties van de gewrichten bevorderen we de beweeglijkheid en souplesse van de gewrichten en heffen we blokkades en zenuwirritaties op.

Hoewel nekklachten meestal veroorzaakt worden door disfunctionele gewrichten en spieren (blokkades), kan ook een slechte houding achter de computer, sportblessures, een hernia, slijtage of een ongeval de boosdoener zijn. Een slechte houding of eenzijdige werkzaamheden kunnen leiden tot een overbelasting van de nekspieren waardoor de spierspanning toeneemt. Deze verhoogde spierspanning kan weer leiden tot een vermindering van de beweeglijkheid van de gewrichten in de nek, waardoor gewricht-blokkades kunnen ontstaan. Deze blokkades kunnen op hun beurt weer de zenuwwortels irriteren, waardoor pijnklachten zich ook kunnen uitbreiden naar schouders en armen. Soms zijn er dan ook tintelingen voelbaar in de vingers. Dit proces kan heel geleidelijk gaan. Voordat pijnklachten gevoeld worden, kunnen mensen vaak al lange tijd hun hoofd minder ver draaien, hun nek niet ver buigen of minder kracht in de armen of handen hebben.

Nekklachten kunnen mild zijn maar kunnen ook zó heftig zijn dat ze het dagelijks leven beïnvloeden. Veel voorkomende klachten zijn een stijve nek en schouder regio met moeite om het hoofd te draaien. Dit kan er acuut ‘inschieten’, of langzaam aan steeds stijver worden. Soms wordt de pijn omschreven als een scherpe, diepe, doffe of branderige pijn. Er kan ook sprake zijn van schietende pijn in de armen of een verminderde kracht. De pijn kan uitstralen naar boven en zorgen voor hoofdpijn of duizeligheid.

De chiropractor is expert op het gebied van de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. Hij zal tijdens het onderzoek verschillende neurologische, orthopedische en chiropractische testen doen voor het verkrijgen van een juiste diagnose van de nekpijn. Daarna stellen we een geschikt behandelplan op. Dit is gericht op het wegnemen van de oorzaak van de klachten. De chiropractor maakt vaak gebruik van zogenaamde  specifieke chiropractische correcties van de gewrichten. Op deze manier wordt de beweeglijkheid en souplesse van de gewrichten bevorderd. Hierdoor zullen blokkades en zenuwirritaties worden opgeheven, wordt pijn verminderd en kunnen gewrichten en spieren weer optimaal functioneren. Een consult kan ook bestaan uit de behandeling van de spieren, houdingsadviezen, oefeningen en andere behandeltechnieken die deel uitmaken van een chiropractische behandeling. Soms is de combinatie met oefentherapie aanbevolen, wat zorgt voor een betere lokale belastbaarheid van de lage rug. Dit om recidiverende klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Over het algemeen wordt een behandeling als pijnloos ervaren. Het is wel van belang dat je het behandelplan afmaakt, ook al heb je geen symptomen meer. De onderliggende oorzaak kan namelijk nog deels aanwezig zijn.