Lage rugpijn

Lage rugpijn

Ineens komt het op. Of de pijn sluipt er langzaam in. Lage rugpijn komt veel voor. Soms straalt de pijn uit naar de benen. De oorzaak van lage rugpijn is moeilijk te vinden. Samen gaan we aan de slag met het vaststellen en verhelpen van de oorzaak.  

Lage rugpijn is een verzamelnaam voor klachten zoals lumbago, artrose, hernia en ischias. Het ontstaan en het in stand houden van klachten wordt veroorzaakt door meerdere complexe factoren. De beweeglijkheid van de gewrichten van de onderrug en het bekken, de spierkracht en de coördinatie van de spieren spelen een belangrijke rol. Soms kan er bij het maken van een verkeerde beweging een gewrichtje in de onderrug verstuikt worden. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie, net als in een verstuikte enkel, met pijn en verkramping tot gevolg. Dit heet lumbago, ook wel ‘spit’ genoemd. Verkrampte billenspieren of geblokkeerde bekkengewrichten kunnen ervoor zorgen dat er te veel druk op de ischias zenuw komt waardoor de zenuw ontstoken raakt; een vorm van ischias.

Een andere vorm van ischias is een hernia. Een hernia van de tussenwervelschijven kan klachten ook geven. Eigenlijk is ischias niks anders dan een andere naam voor ‘uitstraling in het been’. Leefstijlfactoren zoals overgewicht, stress en (onvoldoende) beweging zijn van groot belang in het ontstaan en het in stand houden van rugklachten.

Je kunt last hebben van een doffe, diepe, scherpe of branderige pijn. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt scheef te staan of dat je spierverkrampingen hebt. Soms is er ook uitstraling in de heup, het bil of benen, zelfs tot in de voeten.

De chiropractor is een expert op het gebied van de wervelkolom, het zenuwstelsel en het bewegingsapparaat. De chiropractor zal tijdens het onderzoek verschillende neurologische, orthopedische en chiropractische testen doen voor het verkrijgen van een juiste diagnose van de rugpijn. Daarna stellen we een behandelplan op, gericht op het wegnemen van de oorzaak van de klachten. De chiropractor maakt vaak gebruik van zogenaamde specifieke chiropractische correcties van de gewrichten. Op deze manier wordt de beweeglijkheid en souplesse van de gewrichten bevordert. Hierdoor zullen blokkades en zenuwirritaties worden opgeheven, wordt pijn verminderd en kunnen gewrichten en spieren weer optimaal functioneren.

Daarnaast kan een consult ook bestaan uit de behandeling van de spieren, houdingsadviezen, oefeningen en andere behandeltechnieken die ook deel uit maken van een chiropractische behandeling. Soms is de combinatie met oefentherapie aanbevolen; dit zorgt voor een betere lokale belastbaarheid van de lage rug en voorkomt recidiverende klachten. Over het algemeen wordt een behandeling als pijnloos ervaren. Het is wel van belang dat je het behandelplan afmaakt, ook al heb je geen symptomen meer. De onderliggende oorzaak kan namelijk nog deels aanwezig zijn.

Waarom kiezen voor CUHR?

  • Multidisciplinaire aanpak
  • Nadruk op eigen regie
  • Veilig en betrouwbaar

Ervaringen