Hernia

Hernia

Plotselinge scherpe rugpijn, pijn en gevoelloosheid in armen, benen, handen of voeten. Verminderde kracht in armen of benen. Een hernia is een zwakte of een  scheurtje in de kraakbeenring van de tussenwervelschijf waarbij de zachte kern van de schijf naar buiten toe kan komen. Zenuwen raken bekneld of geïrriteerd en geven klachten. Met speciale behandelbanken pakken we de hernia aan. 

De tussenwervelschijf wordt stijver naarmate je ouder wordt. De schijf is zacht en elastisch bij jonge mensen, maar net als bij andere lichaamsstructuren verliest het geleidelijk zijn elasticiteit en sterkte. Hierdoor kan de vorm van de schijf veranderen of kunnen er scheurtjes in ontstaan. Zware fysieke belasting en herhaaldelijke belastende houdingen en bewegingen kunnen ook een hernia veroorzaken. Soms ontstaat een hernia plotseling door een ongeval. De meeste hernia’s komen voor op een leeftijd tussen 20 en 45 jaar. Ook bij patiënten die roken komen meer hernia’s voor. Dit heeft te maken met de doorbloeding van de tussenwervelschijf.

De symptomen van een hernia kunnen variëren en zijn afhankelijk van het niveau waar de hernia zich bevindt en welke zenuwwortel wordt bekneld. De meest voorkomende klachten zijn een plotselinge scherpe aanhoudende rugpijn die verergerd kan worden door bukken, hoesten, niezen of langdurig staan. Je kunt pijn en gevoelloosheid in armen/benen of handen/voeten ervaren. Tevens kun je een verminderde kracht in armen of benen hebben. Als de hernia in de onderrug zit kunnen er zelfs veranderingen in blaas- of darmfunctie zijn. Mocht je dit ervaren, dan is het van belang zo snel mogelijk contact met de huisarts op te nemen. Hoewel een hernia van de tussenwervelschijven op elk niveau kan voorkomen, vinden de meeste plaats in het onderste gedeelte wervelkolom, vooral tussen de vierde en vijfde lendenwervel en tussen de vijfde lendenwervel en het heiligbeen (de L4-5 en L5-S1 niveaus).

Over het algemeen duurt de behandeling van een hernia langer dan die van rug- of nekklachten die ontstaan zijn door spier- of gewrichtsblokkades. Bij de Praktijk beschikken wij over hypermoderne behandelbanken met speciale functies gericht op het vergroten van de tussenwervel ruimte. Op deze manier vindt er een vermindering van de druk op de zenuw plaats, waardoor je al snel een vermindering van je klachten zal ervaren. In veel gevallen kan hierdoor een operatie worden voorkomen. Daarnaast maakt de chiropractor vaak gebruik van zogenaamde  specifieke chiropractische correcties van de gewrichten. Hierdoor zullen zogenaamde blokkades en zenuwirritaties worden opgeheven, die vaak ook mede verantwoordelijk zijn voor het ontstaan en in stand houden van de hernia. Ook hierdoor wordt de druk op de hernia verminderd. Mocht het nodig zijn, dan kunnen de fysiotherapeuten waar we mee samenwerken een passend oefenschema meegeven. Is behandeling niet mogelijk dan zal de chiropractor je terugsturen naar de huisarts voor verder onderzoek, in de vorm van röntgenfoto’s of MRI.