Kaakklachten

Kaakklachten

Kaakklachten kunnen eten, praten en gapen in de weg zitten. Ze kunnen hoofd- en nekpijnklachten veroorzaken. Chiropractor de Praktijk is gespecialiseerd in de aanpak van kaakklachten. Door het kaakgewricht te manipuleren of mobiliseren en omliggende spieren te behandelen, behandelen we de klachten.  

De oorzaak van kaakklachten is vaak een disbalans van de spieren van het kaakgewricht. Door overmatig of verkeerd gebruik van de kauwspieren door bijvoorbeeld veelvuldig kauwgum gebruik, nagelbijten, op een pen knabbelen, knarsetanden gedurende de nacht of tanden hard op elkaar te klemmen kunnen de spieren van de kaak overbelast raken. Vervolgens kan hierdoor het kaakgewricht geblokkeerd raken. Ook kan een eenmalig trauma op de kaak de oorzaak zijn van kaakklachten. Daarnaast zien we in de praktijk een verband tussen kaakklachten en  hoofdpijn/nekklachten. Wanneer de gewrichten in de nek niet goed bewegen, kan dit ook voor kaakklachten zorgen en vice versa.

De symptomen die optreden bij kaakklachten zijn pijn rondom het kaakgewricht, vermoeide kauwspieren, geluiden bij het openen en of sluiten van de mond en een scheve opening van de mond. Daarnaast kan het eten van hard voedsel pijn doen. Ook hoofdpijn en nekklachten kunnen ermee in verband staan. Om de oorzaak van kaakklachten te achterhalen, volgt na de intake een functie-onderzoek van de kaak. Het gebit, bewegingen van het kaakgewricht, spieren van de kaak en de nek worden onderzocht op functieverlies en blokkades.

De behandeling van de kaak kan bestaan uit het manipuleren/mobiliseren van het kaakgewricht en nek en het behandelen van de overbelaste omliggende spieren. Verder worden de spieren die niet goed functioneren getraind om sterker te worden. Soms kan het noodzakelijk zijn om de spieren binnenin de mond te behandelen. Als het nodig is, worden gerichte oefeningen voor thuis worden meegegeven.

Waarom kiezen voor CUHR?

  • Multidisciplinaire aanpak
  • Nadruk op eigen regie
  • Veilig en betrouwbaar