Behandeling: dit kun je verwachten

In drie fases koersen we in de richting van verbetering.

1) De correctiefase

In deze eerste fase wordt je bij Chiropractie de Praktijk het meest intensief behandeld en worden de meeste correcties gemaakt. Naast de correcties krijg je voorlichting, advies en soms ook oefeningen voor thuis om een herhaling van klachten te voorkomen.

2) De stabiliserende fase

Tijdens deze fase worden de correcties en behandelingen geleidelijk afgebouwd. Dit is een belangrijke fase waarin je de adviezen en oefeningen thuis integreert en je leert om je lichaam weer op een goede manier te gebruiken. Stabiliteit, coördinatie en sterk worden in een driedimensionaal vlak (buiging, strekking en draaiing). De pijn is in deze fase nog vaak in de achtergrond aanwezig, maar dit wil nog niet zeggen dat er sprake is van een normaal bewegingspatroon. Het is daarom belangrijk om deze fase goed te doorlopen om naast het verminderen van pijn ook te werken aan de opbouw van belastbaarheid.

3) De preventieve fase

Tijdens deze laatste fase heb je de controle over je lichaam weer terug. Toch zie je vaak dat mensen terugvallen in oude beweegpatronen. Dit gebeurt vaak geleidelijk en in veel gevallen ook ongemerkt. Het is dus niet noodzakelijk dat er sprake is van pijn of functieverlies. Voordat er pijn terugkomt, is er vaak al sprake van veranderde beweegpatronen. Door jezelf preventief te laten behandelen grijp je op tijd in en kunnen spanningen en mogelijk nieuwe klachten van het lichaam voorkomen worden.

Adviezen voor na de behandeling

Nazorg
Tijdens een behandeling worden je hersenen en spieren intensief geprikkeld. Met de juiste tips en adviezen voor na de behandeling haal je het optimale uit de behandeling.

Lopen
Loop direct na de behandeling 5 tot 10 minuten om het lichaam te laten wennen aan de prikkels die het heeft gekregen. De correcties blijven op deze manier beter en langer werken en zult u hier meer plezier uit behalen.

Doe rustig aan
Vermijd het doen van zware activiteiten op de dag van de behandeling. Dit betekent dat sporten, zwaar huishoudelijk werk of tillen niet verstandig is om te doen op deze dag.

Moe
Voel je je moe na de behandeling? Dat komt doordat je lichaam zich aan het herstellen is van de correcties. Geef toe aan deze vermoeidheid omdat dit herstel bevorderend kan werken.

Spierpijn
Het is normaal als je de spieren rondom het gebied dat behandeld is, voelt. Dit gevoel doet denken aan spierpijn. Deze reactie kan intreden op de dag van de behandeling of de dag na behandeling en kan tot twee dagen duren. Houdt de reactie langer aan, deel dit dan met ons tijdens de eerstvolgende behandeling.

Water
Het is belangrijk om na de behandeling voldoende water te drinken om de vrijgekomen afvalstoffen af te voeren. Het is overigens sowieso goed voor je lichaam om elke dag voldoende water te drinken; gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag.

IJs
Na de behandeling kan het behandelde gebied warm en gevoeliger zijn. Dat komt door een toename van de bloedtoevoer en tijdelijke verhoging van afvalstoffen in het gebied. Leg een koel-compress gedurende 10 minuten op het behandelde gebied. Een zak diepvriesgroente gewikkeld in een doek werkt ook prima.

Ervaringen