Hoofdpijn

Hoofdpijn en migraine

Spanningshoofdpijn, sinushoofdpijn, migrainehoofdpijn, clusterhoofdpijn; hoofdpijn is er in allerlei soorten en maten. Chiropractie is zeer effectief bij hoofdpijn. Een hoofdpijndagboek helpt de oorzaken te vinden.

Hoofdpijn kan meerdere oorzaken hebben. Het kan opspelen na een ongeval of whiplash, een valpartij, stress of een slechte werkhouding. De meest voorkomende hoofdpijnen die wij in de praktijk zien zijn migraine en spanningshoofdpijn. Migraine is veel voorkomend en betreft een hoofdpijn die aanvalsgewijs optreedt. Een migraine-aanval ontstaat door een tijdelijke storing in het samentrekken en uitzetten van de bloedvaten in de hersenen door een overgevoeligheid van de zenuwen. Delen van de hersenen kunnen hierdoor overmatig worden geactiveerd en symptomen veroorzaken. Ook wervelblokkades hoog in de nek kunnen aanleiding geven voor een migraine. Spanningshoofdpijn is meestal minder heftig dan migraine. De oorzaak van deze hoofdpijn ligt vaak in een slechte (werkhouding). Doordat we in het dagelijks leven vaak zitten, ontstaat er een disbalans in de spieren waardoor ze aan de achterzijde van het hoofd worden overbelast. Deze verhoogde spierspanning is slechts een onderdeel van de hoofdpijn. Doordat de spanning van de spieren hoger wordt, bewegen de gewrichten hoog in de nek minder goed. Deze gewrichten kunnen blokkeren en de zenuwbanen irriteren waardoor de spierspanning in de nek toeneemt en hoofdpijnklachten kan veroorzaken.

 

De hoofdpijn die bij migraine optreedt, komt vaak plotseling op en zit meestal aan één kant van het hoofd. Het is hevig en bonzend van karakter. De aanval gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven. Het kan zijn dat licht en hard geluid slecht te verdragen zijn. Een aanval kan tussen de 4 en 72 uur duren maar is meestal binnen een dag weer over. In sommige gevallen kun je gedurende een korte tijd voor of tijdens de aanval flitsend of golvende beelden zien. Er kunnen ook tijdelijk problemen met de spraak zijn. Bij spanningshoofdpijn wordt er vaak een ‘bandgevoel’ rond het voorhoofd ervaren. De hoofdpijn zit meestal aan beide zijden van het hoofd. Het wordt omschreven als een drukkende, knellende pijn. Pijn zit vaak ook achter de ogen en de spieren in je nek, schouders en de kaak kunnen strak en pijnlijk aanvoelen.

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen waar de hoofdpijn vandaan komt. Wij adviseren mensen daarom ook een soort ‘hoofdpijn dagboek’ bij te houden, zodat er tijdens de intake een zo optimaal mogelijk beeld van de klachten ontstaat. Het is erg belangrijk factoren die de hoofdpijn uitlokken te achterhalen. Als blijkt dat de hoofdpijnklachten voortkomen uit de spieren en gewrichten uit de nek en bovenrug, kan chiropractie vaak uitkomst bieden. Wanneer de gewrichten en spieren weer los en soepel kunnen bewegen, nemen de klachten vaak snel af. De chiropractor maakt vaak gebruik van zogenaamde specifieke chiropractische correcties van de gewrichten. Op deze manier wordt de beweeglijkheid en souplesse van de gewrichten bevorderd. Hierdoor zullen blokkades en zenuwirritaties worden opgeheven, wordt pijn verminderd en kunnen gewrichten en spieren weer optimaal functioneren. Een consult kan ook bestaan uit de behandeling van de spieren, houdingsadviezen, oefeningen, en andere behandeltechnieken die deel uitmaken van een chiropractische behandeling. Soms is de combinatie met oefentherapie aanbevolen, wat zorgt voor een betere lokale belastbaarheid van de lage rug. Dit om recidiverende klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Over het algemeen wordt een behandeling als pijnloos ervaren. Het is wel van belang dat je het behandelplan afmaakt, ook al heb je geen symptomen meer. De onderliggende oorzaak kan nog deels aanwezig zijn.

Waarom kiezen voor CUHR?

  • Multidisciplinaire aanpak
  • Nadruk op eigen regie
  • Veilig en betrouwbaar